Египетският пазар на подправките - Мъсър чарши в Истанбул

В пристанищния район Еминьоню, срещу Галата, е разположен вторият по големина пазар в Истанбул-"Мъсър". Мъсър Чаршасъ е построена през 1660 г. Изпълнявала финансираща функция на "Йени Джами" (Новата джамия). На Масър чарши през Османския период се продавали подправки, внесени от Египет. Оттук идва и нейното име. На нейно място през Византийския период е имало пазар, който се явявал спирка за всички подправки, превозвани от изток на запад по Пътя на коприната. Тук се разтоварвали венецианските, египетските или френските кораби с подправки, превозващи от Александрия стока от пристигащите от Далечния изток и Индия кервани; идвали са колоритните пратеници на императорската кухня. Навсякъде се е носел сладкият, тежък мирис на еленовия мускус, всепроникваща миризма на китовия амбър.

Днешният пазар е във формата на буквата "L", има купол с оловни покрития и 6 врати. В осемдесетте му магазина се предлагат всякакви лечебни препарати и парфюми. Отвъд ефектната порта, водеща към покритите галерии на Мъсър пазар има изобилие от чували с разноцветни пудри, буркани със семена, витрини с хербаризирани растителни видове. Провиснали снопове и нанизи, барикади от сушени плодове и ядки ги отграждат от проходите между тях. Стените отгоре до долу са заети от скринове, рафтове със стъкленици и пакети от мукавена хартия. Предлага се дори приготвеният от различни подправки маджун, наречен "Султански афродизиак". По таваните стърчат всякакви изсушени листа и корени.
Все пак някои от редките, чутовно скъпи подправки, използвани някога от императорите в Истанбул, все още се намират: грудките от орхидеи, стривани в млякото на салепа, ендемичната някога за остров Хиос мастикова смола (сакъз), добавяна към пилафите, или скъпоценният ирански шафран все още се вадят от тайни чекмеджета и свалят от високи рафтове из многобройните пещери на пазара. Шафран, обикновено разтворен в розова вода или оцет, кориандър, кимион и джинджифил, канела, каранфил, кардамон, анасон, а също и магданоз, мента, фенел, естрагон, копър, босилек, мащерка, горчични семена. Дафинов лист, индийско орехче, риган. Мед, гъст гроздов сироп и стафиди вместо тръстикова захар и за киселинност: зелено грозде, сок от нарове или свежи зелени сливи, битероранж, или сумак. Понякога – лимони. И идващите от Югоизточна Азия тамаринд и куркума.

Мас от опашката на овца, бадемово и сусамово олио, но не и зехтин, който навлиза в турската кухня едва от средата на ХVІІІ век нататък под влияние на гръцката кухня. Кедрови ядки, орехи, лешници, бадеми, шамфъстък, сушени касис, кайсии, смокини, сливи, стафиди.

Черните семена, които в кутията напомнят сажди от печка, кърваво червеният шафран в стъклениците, дълбокият, мистериозен цвят на опакованото в чували индиго – всичко в Египетския пазар е като елемент от един грандиозен исторически театър – този на страстта на човечеството към храната и нейните многообразни мириси и вкусове.

Местоположение

Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.