Информация за Берат

Берат е град-музей в южна Албания. Разположен е на десния бряг на албанската река Осъм и в близост до планината Томор. Населението е около 40 000 души, част от които са християни с български корени.

Градът датира от IV в. пр.н.е., а няколко века по-късно е бил част от Първото и Второто българско царство и на подчинение на Охридската българска архиепископия. В обявения за част от световното културно наследство град под закрилата на ЮНЕСКО, са запазени много православни църкви и манастири, както и гробовете на паметни за българската история имена – Свети Йоан Владимир, и Кирило-Методиевите ученици Свети Горазд и Свети Ангеларий.

Градът запазва българското си име – Белград до XVII в., а над съвременния град Берат се издигат останките на средновековна българска крепост. Действащите български православни манастири и църкви в Берат съхраняват българския дух по тези места, а руините и крепостите предлагат досег до средновековната история и величие на Родината ни.
Местоположение на Берат
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах