Информация за Елбасан

Град Елбасан се намира в централна Албания. Населението му е около 120 000 души, което го нарежда сред най-големите градове в страната. Областта е важен селскостопански регион, заради близостта му до река Шкумбини, която прави почвата много плодородна.

Елбасан възниква през I век под името Скампа. С днешното си име се сдобива много по- късно – през 15 век, когато попада под управлението на султан Мехмед II. По това време областта е под османско владичество. Още тогава в Елбасан се заселва и голяма българска колония, която просъществува повече от 200 години. Днес в града живеят близо 12 000 българи.

Известна забележителност в града е крепостта Елбасан. На около 7 км се намира и манастирът „Свети Иван Владимир“ - български културно-исторически паметник. Мястото и манастирът са свързани с легендата за любовта между дъщерята на цар Самуил княгиня Теодора Косара и дуклянския княз Иван Владимир, завършила с мъченическата смърт на самуиловия зет на лобното място, на което е издигнат манастирът. Храмът е голяма туристическа забележителност и се посещава от над 200 000 души годишно.
Местоположение на Елбасан
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах