Информация за Фиер

Фиер е средно голям град в югозападната част на Албания, с население около 90 хиляди души. През Фиер минава река Семан, а на 16 км. от града се намират бреговете на Адриатическо море. Фиер е голям индустриален център, като най-развито е производството на първокачествен зехтин, който може да закупите в градските магазинчета. В равнината около града има големи плантации с портокали, лимони и естествено маслини.

Основната атракция, която привлича туристи обаче са разположените в покрайнините на града останки от древното гръцко (по-късно и римско) селище Аполония. Археологическият парк на Аполония е разположен само на 11 км. от центъра на Фиер. Градът е основан от гръцки колонисти от остров Корфу през VI в. пр. Хр., но изживява своя разцвет по време на римската власт над Аполония. Градът започнал да запада, след като претърпял опустошително земетресение през III в., но продължил да съществува и през Средновековието, като по-маловажно селище. При разкопките на Аполония, които започват по време на Първата световна война и продължават до ден днешен, са открити множество ценни паметници, сгради и великолепни мозайки. При посещението си в Аполония може да видите и византийската църква от XIII в. „Рождество на Пресвета Богородица“ – запазена в цялост до днес.
Местоположение на Фиер
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах