Информация за Поградец

Поградец е албанският курорт на Охридското езеро. Намира се на югозападния бряг на езерото, в близост до границата с Република Македония. Населението на града е около 20 хиляди души, като половината е християнско, а другата половина мюсюлманско.

Името на градчето произлиза от наименованието на средновековната крепост Градец, която се е намирала на хълм над днешния албански курорт. Съответно Поградец идва от „под“ и „градец“ – град разположен под крепостта. На мястото, където през Средновековието е била изградена крепостта Градец, в по-древни времена пък е имало старо Илирийско селище. Днес от старото укрепление не е останало почти нищо, но пък от хълма, на който се е намирало има прекрасна гледка към Поградец и езерото.

Курортът разполага с голям пясъчен плаж на брега на езерото, на който се предлагат под наем и водни колела. В близост има няколко по-малки и средно големи хотелчета, а гледката към езерото и обграждащите го планини е най-добрата причина да посетите Поградец. Градчето има и голяма и приятна за разходки крайбрежна алея със зелен парк около нея. Самият път до градчето също е изключително живописен, независимо дали идвате от север или юг. В посока Македонската граница може да видите и множество от традиционните за Албания бункери.
Местоположение на Поградец
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах