Информация за Бризбейн

Бризбейн е третият по големина град в Австралия. Той е и столицата и най-гъсто населен град на щата Куинсланд. Градът се простира по цялото протежение на долината на река Бризбейн, от където наследява и името си. Реката пък е кръстена на Томас Бризбейн, който е управлявал Южен Уелс от 1821 д0 1825 година. Градът играе централна роля в стратегията на съюзниците по време на Втората Световна война.

Бризбейн е домакин на много от спортните и културни събития в страната като World Expo 88, Commonwealth Games и Goodwill Games 2001. Градът е класиран на 16 място в света от Economist в класацията им „най-добър град за живеене“ през 2009. Бризбейн има най развитата икономика от Сидни до Сингапур.

Градът е разположен върху много тепета. Най-високото от тях достига 300 метра. Близостта му до реката пък, определя и влажния и горещ климат през лятото. Зимите тук са хладни и сухи, но температурите рядко са минусови.

Множество поточета кръстосват града. Това е и една от причините местните да го наричат „Австралийската Венеция“. Като архитектура, обаче, сградите в Бризбейн, съвсем не наподобяват тези във Венеция. В по-голямата си част, особено централната, градът е застроен от еднофамилни ниски къщи. Стилът се нарича Queenslander и в него са включени основно дървени конструкции с големи чардаци и високи тавани. Поради нарастващия брой на населението, обаче, поддържането на тази традиция става непосилно и в покрайнините започват да се издигат високи сгради с апартаменти. Бризбейн е дом на няколко от най-високите сгради в Австралия - Soleil - 243 метра, кулата Aurora – 207м, Riparian Plaza - 200 метра, One Eagle Street -195 метра, и Infinity- 249 метра, която в момента е в процес на изграждане.

Забележителности в Бризбейн разгледай всички
  1. Остров Фрейзър, Австралия
  2. Големият бариерен риф в Австралия
Местоположение на Бризбейн
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах