Виена - една столица с имперски блясък

Информацията е събрана, благодарение на туристически агенции Sun Travel и Rual Travel, които специализират в организирането на екскурзии както до Виена, така и в цяла Европа. Благодарим ви!

Виена е столица и най-голям град в Австрия – алпийска република в сърцето на Европа. Населението и наброява около 2 милиона души, което е малко повече от това на София. Градът е културен, религиозен и политически център на страната, както и най-посещаваната туристическа целогодишна дестинация. За месец декември избрахме да представим Виена, защото това е най-коледната от всички европейски столици. Украсата на града е наистина зашеметяваща.

Виена, освен всичко друго, е град, където човек може съвсем достоверно да се докосне до духа на Хабсбургската монархия. Разнообразието от замъци, църкви, архитектурни и исторически забележителности е толкова голямо, че трудно би могло да се обхване още с първото посещение.

Каква екскурзия да избереш?

Ако си решил да се възползваш от услугите на някой тур оператор, ще се изправиш пред следния избор – самолетна или автобусна екскурзия, обиколна или само до Виена, с група или индивидуална.

Ако Виена е твоята единствена или крайна точка в пътуването ще е най-добре да избереш самолетна (индивидуална или с група) или индивидуална автобусна екскурзия само до Виена. Причината е, че обиколните автобусни екскурзии често минават през Виена само за 1 ден с нощувка. За това време могат да се разгледат някои основни неща с групата, но в никакъв случай да се отдели по-специално внимание на детайлите или атракциите, като Пратера, където е необходим почти цял ден. Освен това, цената няма да е по-висока, защото се лети с директен полет на ниско тарифна компания. Такава екскурзия би струвала около 700 лева за 4 дни, при това с посрещане на Нова година.

Автобусните екскурзии обикновено са свързани с набирането на по-голяма група, когато вече се осигурява и водач от фирмата по време на целия престой. Предимството тук е, че за 7-10 дни могат да се посетят 3-4 държави, съответно с 1-2 дни престой във всеки град по маршрута. Цените могат да варират - от 300 до 700 лева на човек. В случая хотелското настаняване излиза по-скъпо, защото цените при една нощувка са по-високи, от тези за 3 и повече нощувки. Специално за Виена, основният критерий, който определя цената на хотела е неговото местоположение. Хотелите, които са разположени в покрайнините са по-евтини, независимо от удобствата, които предлагат.

Ако пътуваш сам (или с някой, но ти си основния организатор)?

Ако искаш да стигнеш със самолет, най-добре да използваш авиокомпания Fly Nicki. Важно е да резервираш билет или в последния момент, няколко дни преди заминаването, или повече от месец по-рано. В тези случаи би могла да се намери цена от около 150 евро на човек в двете посоки или дори по-ниска, ако попаднеш на моментна отстъпка.

За градския транспорт

Виена има изключително добре разработена транспортна мрежа. От гледна точка на туризма обаче, почти не се налага да се използват превозни средства. Повечето забележителности (освен замъка Шонбрун) се намират на пешеходно разстояние една от друга, в историческия център на града. До Шонбрун пък има директна линия на метрото – U4, която се хваща от центъра – Операта. Центърът е заобиколен от елипсовиден широк булевард, наричан ринг. Целият ринг се обикаля за около 40 минути с кола или автобус, затова спокойно може да се обходи и пеша. Иначе във Виена няма никакви задръствания и като цяло условията са подходящи за взимане на кола под наем. Проблем ще има само с паркирането.

За основните забележителности

Трудно е да се отличат по-важни и второстепенни забележителности, защото интересите на хората към историята, културата и архитектурата са различни. Тук ще ви споменем местата, през които минава една организирана обиколка на града с екскурзовод:

Операта – емблематична сграда, построена в стил френски ренесанс; Хофбург (отвън)– зимната резиденция на Хабсбургите; площад Мария-Терезия с двете сгради близнаци; Дворецът Белведере, Парламентът, Кметството, Университетът, сградата на Виенската борса – една от най-старите в света; И още: готическа катедрала "Св. Стефан" - символът на Виена.

Някои обиколки, когато са налични повече дни включват и посещение на Пратера – голям увеселителен парк. Малка част от парка се заема от „комедийния пратер“ – тук се намира и известното Виенско колело. Цялата останала част на парка, разположена по крайбрежието на река Дунав дълги години е била запазена ловна територия на императорското семейство.

Vienna card

Виена кард предоставя безплатни входове и намаления от таксите на много музеи и забележителности, както и ползване на цялата градска транспортна мрежа за периода на валидност.

Цена – 19.90 евро за валидност от 72 часа.

Картата може да се закупи онлайн от тук.

Hop-on Hop-off автобусна обиколка

Широко разпространените Hop-on Hop-off автобусни обиколки са сред най-често използваните услуги при посещение на нов град. Това са туристически автобуси, които имат спирки около основните забележителности. Всеки може да се качва и слиза колкото пъти пожелае в рамките на валидността на своя билет. Hop-on Hop-off са достъпни във Виена при следните условия:

Валидност: 24/ 48 часа
Цена: €20.00/ €27.00
Деца: (4-12) €7.00/ €7.00
Деца: (0-3) Безплатно

И за вечеря...

Едни от най-изгодните ресторанти във Виена се намират в квартал Грийнциг. Там човек може да вечеря добре със салата, основно и десерт за около 25 евро.

Няма нещо специфично за храната, която може да се яде на крак и на улицата. Всичко, което може да се намери в повечето европейски градове, се предлага и във Виена – сандвичи, пици, дюнери и др. Националната кухня също е примесена с доста култури, но не можем да не споменем виенския шницел (нарича се виенски, само ако е направен от телешко месо), щрудела и коледния щолен.

Пожелаваме ти от сърце да отидеш във Виена през Декември, за да се докоснеш до уникалната празнична атмосфера. Но ако си безвъзвратно закъснял или имаш други планове, всеки един момент от годината би бил неповторимо приятен във виенска компания! Весели празници!

Забележителности във Виена разгледай всички
  1. Къщата на Фройд
  2. Арсеналът - военно историческият музей на...
  3. Музеят по криминалистика
  4. Музей на Елизабет Баварска –Сиси
  1. Галерията във вилата Ото Вагнер
  2. Музеите близнаци, Виена
  3. Музеят на модерното изкуство във Виена
  4. Карлскирхе красота и разкош
Цени в Виена
Съвети при пътуване във Виена разгледай всички
Местоположение на Виена
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах