Информация за Цел Ам Зее

Цел Ам Зее е курортен град в западната част на Австрия, разположен на западния бряг на езерото Цел, на около 760 м. надморска височина. Населението на градчето е близо 10 хиляди души.

Градът започва своето съществуване още в далечния VIII в., когато е основан като малко село около съществуващия тогава манастир. През XIV в. селото се превръща в търговски градски център. Историята на Цел Ам Зее като туристически курорт започва в края на XIX в., след като през 1875 г. е прекарана жп линия през града.

Основна забележителност в курорта е градската църква „Св. Иполит“, построена през XI в. в романски стил, която съдържа в себе си и някои по-късни готически елементи. Камбанарията на църквата е висока 36 м. и е най-високата сграда в града. Интерес представлява и сегашната сграда на Кметството, която някога е служела за замък на фамилията Розенберг, а също така и Фолклорния музей на града, разположен в друга кула от началото на XIII в.

През летните месеци освен да разгледате историческите забележителности на града, може да се топнете и във водите на езерото Цел, които достигат до температура 24 градуса през лятото. Разбира се може да се разходите и по планинските склонове над езерото, които достигат до 2117 м., а ако вземете железницата до съседния курорт Капрун, може да се изкачите до вечно снежния глетчер Кицщайнхорн (3029 м.), където има възможност за ски дори и през лятото.

Ако посетите Цел Ам Зее в зимните месеци, може да се възползвате и от ски зоната на самия курорт, която предлага 77 км. ски писти от всякаква трудност. Ски зоната Schmittenhöhe се обслужва от 17 лифта и 10 ски влека и е разположена на надморска височина между 760 и 2000 м.
Местоположение на Цел Ам Зее
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах