Информация за Баку

Баку е столицата на Азербайджан. Намира се в източната част на страната, на брега на Каспийско море. В околностите на града има множество скални вулкани и солени езера. Населението на Баку е над 2 млн. жители.

Баку е древен град, в който се пресичат пътищата между Европа и Азия, преплитат се западната и източната култури. Старият град е превърнат в историко-архитектурен музей. В него могат да се видят крепостта “Ичери Шехер” (вътрешен град), дворецът на Ширваншаховете, датиращ от XV в., както и Моминската кула от XII в., която е единствената подобна кула на изток по своите архитектурни особености.

На 30 км. от Баку се намира храмът на огнепоклонниците “Атешгях”. Този храм е построен на мястото на древно светилище на зороастрийците. В отдалечения на 60 км. от столицата историко-художествен резерват Гобустан, могат да се видят скални древни изображения, оставени от първобитните хора върху стените на пещери и каменни отломъци.

Днес Баку е съвременен град, изпъстрен с образци от модерната европейска култура и архитектура и запазил духа на древните традиции в старинните сгради и крепости.

Забележителности в Баку разгледай всички
  1. Скално изкуство Гобустан
  2. Старият град в столицата Баку
Местоположение на Баку
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах