Информация за Ангкор Ват

Ангкор Ват е разположен в Югоизточна Азия, област Ангкор, Камбоджа и представлява най-големият индуистки храмов комплекс и най-големият религиозен паметник в света. Днес Ангкор Ват се превежда като „град на храмове“ или „храмов град“, като в миналото са го наричали Преах Писнулок. Превърнал се е в главен символ и сега може да се види и на националното знаме на кралство Камбоджа. Построен е в началото на 12 век от Суряварман II и е висш пример на кхмерската архитектура. Целта му е била да бъде държавен храм, а след време и мавзолей. По-късно Суряварман II посвещава храма на Вишну.

Превърнал се в център на Будизма, храмът привлича милиони туристи ежегодишно. В момента туристите нанасят повече щети на паметника, отколкото джунглата преди откриването му. Влиза в класацията на световното наследство на ЮНЕСКО и е част от новите седем чудеса на света.

Архитектура на Ангкор Ват е впечатляваща. За да се стигне до него първо трябва да се мине по една 500 метрова каменна пътека, която минава през джунглата. Комплексът е ограден и от 180 м. ров, за който се смята, че преди в него е имало крокодили. Голямата порта води към центъра на комплекса, който се простира на 400 акра. Приблизителното му население е било 100 000 жители. При построяването му в центъра е имало огромна фигура на Вишну, но след заселването на будистите статуята е сменена с тази на Буда. Той също така символизира и планината Меру.

Ангкор Ват съхранява останките на няколко кхмерски империи, които датират от 9 в. до 15 в. Храмовете, които са към Ангкор са над хиляда, като варират от купчинки тухли в оризовите полета до големи религиозен мономент. В центъра има кула, която е висока 65 м. и е заобиколена от четири по-малки. Има много запазени статуи, фрески и релефи. Най-дългата фреска в комплекса се състои от над 3000 полуголи жени, които са изработени почти до съвършенство, като всяка една се различава от другите по нещо. Това са божествените танцьорки на апсари, те са били личните танцьорки на царя-Бог.

Да се стигне до Ангкор Ват е най лесно със самолет до Пном Пен с полет от Банкок, Москва, Ханой и Сайгон. Друг вариант е и с мотор или кола за около 20 мин. от Сием Реап. За туристите има изградени и допълнителни удобства - квартири, хотели, магазини и заведения за хранене.
Местоположение на Ангкор ват
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах