Информация за Брач

Брач е остров в Адриатическо море в Хърватия, с площ от 396 кв. км., което го прави най-големият остров в областта Далмация, и третият по големина в Адриатическо море. Населението му наброява около 14 000 жители.

Най-високият му връх е Св. Вид, чиято височина възлиза на 778 м., което го прави най-високата островна точка в Адриатическо море.

Главният град тук носи името Супетар, в който живеят около 3000 души. Островът е административно разделен на един град и седем общини, включително и на двадесет и две селища.

Благодарение на благоприятния климат, тук растат цитруси, маслини, лозя, които след това се превръщат в първокачествени вино и зехтин. Риболовът също е стопански отрасъл с дълголетни традиции. Местните отглеждат кози, които са на почит на острова, тъй като от тях се добива прекрасно сирене. Дори императорите в Римската империя са били почитатели на прекрасното козе сирене, което са си набавяли именно от остров Брач, който в онези времена е носел името Братия.

На остров Брач се намира най-голямото летище спрямо всички околни острови в Далмация, носещо името “Бол”.

Забележителности в Брач разгледай всички
  1. Златни рат, Хърватска
Местоположение на Брач
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах