Информация за Цавтат

Цавтат е най-южния град на област Далмация и съответно най-южния за цяла Хърватия. Градът е разположен на Адриатическия бряг, на 20 км. южно от Дубровник. Населението на курортния град е около 2000 души.

Старото гръцко име на Цавтат е Епидавър. Именно жителите на някогашния Епидавър са тези, които основават Дубровник (Рагуза през Средновековието). Това се случва през VII в., когато гражданите на Епидавър са принудени да бягат поради нашествието на славянските племена. След замогването на Дубровнишката република, Цавтат става постоянна част от владенията и. По-късно градът заедно с областта са присъединени към Австрийската империя, Югославия и след 1992 г. – независима Хърватия.

Днес Цавтат е малък курорт на Адриатическия бряг с богата история и дълга крайбрежна алея. Само на 5 км. от Цавтат се намира международното летище на Дубровник, което реално е по-близо до Цавтат, но носи името на по-известния курорт – летище Дубровник. В Цавтат може да се разходите край останките от градските крепостни стени, да посетите бароковата църква „Св. Никола”, а в стария Градски дворец може да намерите музея посветен на Балтазар Богишич. Той е бил известен юрист и философ от XIX в., като освен това е бил колекционер и събирач на народно творчество свързано с Южните славяни. Разбира се, освен историческите забележителности, Цавтат предлага и множество кафенета, барове и ресторанти, които са разположени по продължение на дългара крайбрежна променада, усеяна с палми и Средиземноморска растителност.
Местоположение на Цавтат
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах