Информация за остров Хвар

Остров Хвар е остров в Адриатическо море, разположен в област Далмация, на юг от град Сплит. Жителите на острова са около 11 000 души, което го прави 4-я по население остров на територията на Хърватия.

Двата по-големи града на острова са разположени в северната му част, това са Стари град и град Хвар – столицата на острова. Стари град е по-старият от двата, като историята му започва още със заселването на древните гърци през IV в. пр. Хр., които основават своя град Pharos, което е и старото име на острова. В последствие острова е част от Римската империя, кралството на Хърватите, Унгарците и така до идването на Венецианците през 1409 г. Именно новите господари на острова от Венецианската република основават сегашния град Хвар и местят столицата на острова там.

Град Хвар е и по-популярният курорт – там през летния сезон може да видите насъбралите се яхти на пристанището, много от тях на известни кинозвезди и спортисти. Задължителни за посещение в град Хвар са крепостта "Шпаньола", построена от Венецианците, катедралата "Св. Стефан" и Францисканския манастир. Главна забележителност в Стари град пък е замъкът на хърватския поет Петър Хекторович.

За по-младите туристи на острова предпочитан курорт е град Хвар, в който кипи неспиращ нощен живот с множество заведения и клубове, някои от които се намират на малките островчета разположени точно срещу град Хвар. Стари град пък е по-подходящ за тези, които искат да се насладят на тиха и спокойна почивка в райско кътче далеч от шума.

От XIX в. насам островът е известен, като „Островът на Лавандулата”. Прозвището на Адриатическия остров идва от масовото отглеждане на растението лавандула. Островът е един от основните снабдители с лавандула на френската парфюмерийна промишленост. Второ по производство на острова е гроздето, което най-често е използвано за направата на първокачествено вино.
Местоположение на Хвар
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах