Информация за Карловац

Карловац е град с население около 55 хиляди души, разположен в северната част на Хърватия. Известен е в цяла Хърватия с производството на Карловачко пиво, което е едно от водещите марки бира в страната. Другото по-голямо предприятие в града е оръжейния завод HS Produkt, чийто най-известен продукт е пистолета HS 2000, който е на въоръжение, както в Хърватските военни и полиция, така и в други страни като Босна и Херцеговина, Македония, Ирак и някои щати в САЩ.

Градът е един от малкото в света, които знаят точната дата на своето основаване. Причината е, че Карловац е създаден с указ на Карл II, херцог на Австрия и трети син на Хабсбургския император Фердинанд I на 13.07.1579 г. Името си градът също дължи на своя основател – Карл II, който е имал нужда от здрава крепост, която да служи за защита от турските нападения. Градската крепост е била построена във формата на звезда с 6 лъча, на мястото, където река Корана се влива в р. Купа. Обсаждан е от турските войски 7 пъти, но не е превземан никога, като причина за това е и естествената защита, която мочурливия район около двете реки осигурява.

Главния градски площад носи името пл. „Йосип Йелачич“ и на него освен Чумната колона, посветена на жертвите от епидемията в края на XVII в., може да видите още църквите „Св. Никола“ и „Св. Троица“. Последната църква е част от изградения през XVII в. Францискански манастир, въпреки че самата църква е по-стара и е построена заедно с крепостта през XVI в. На север от площада се намира Градския музей на Карловац, а западно от главния площад, в голям и зелен парк може да видите сградата от края на XIX в. на градския театъра – „Зорин Дом“.

В близост до изхода на града в южна посока може да видите и Военен музей, с изложба на открито на повредена военна техника от времето на войната в Югославия 1991-95 г. Карловац разполага и със своя речен аквариум, разположен в югозападната част на града, по течението на река Корана.
Местоположение на Карловац
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах