Информация за о-в Корчула

Остров Корчула е един от по-южно разположените острови на Хърватия в Адриатическо море. Населението на острова е около 16 хиляди души, което го прави вторият по население хърватски остров. Макар въпросът да е спорен, островът претендира да е родното място на известния мореплавател Марко Поло.

Първите хора на острова са се заселили още през епохата на Неолита. В последствие около началото на първото хилядолетие пр. Хр., на острова идват илирите, а по-късно е имало и гръцка колония на заселници от о. Корфу. През III в. пр. Хр. островът е подчинен от римляните. През XIII в. за първи път острова попада под венецианска власт, която се затвърждава отново през XV в. и продължава до началото на XIX в., когато пък острова попада под Австрийска власт до края на Първата световна война, когато е дадена на новосформираното Кралство на Сърби, Хървати и Словенци.

Главен град на острова както административно, така и като основна туристическа дестинация е град Корчула. В града има множество запазени исторически сгради от времето на Средновековието в типичния за Венеция стил. Старият град, който е паметник в списъка на ЮНЕСКО е заобиколен от здрава крепостна стена с 8 кули – един от най-добрите образци за запазен средновековен град. В центъра на града е готическата катедрала „Сан Марко“, а в близост до нея са къщата на Марко Поло и Градския музей, който е разположен в някогашния дворец „Габриелис“. Освен древната си история, град Корчула се слави и със своя богат и шумен нощен живот – множеството заведения се пълнят всяка вечер през летния сезон с предимно млади хора, а когато заведенията затворят купона се пренася на яхтите.

Извън столицата на острова може да намерите множество малки курортчета, разположени най-вече по различни заливчета, с каменисти брегове, но и с кристално чиста вода. Другият голям град на острова се намира на северния му край и носи името Вела Лука – зародил се през XIX в. носи в по-старата си част белезите на Австрийското присъствие на острова.
Местоположение на Корчула
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах