Информация за Макарска

Макарска е хърватски град, разположен в област Далмация, в залив на Адриатическо море. Градът е център на крайбрежната ивица станала известна като Макарска ривиера, където се намират най-добрите плажове на Хърватия. Над града се извисява планината Биоково, която е част от Динарската планинска верига.

Стойността на Макарска, като почивен курорт била оценена още по времето на Римската империя – на това място бил основан град от бивши легионери ветерани. Те се заселили в приказния залив със семействата си и основали античния град Мукурум. През вековете градът често сменял своите господари, като бил владян от Венецианците, Унгарците, Османската империя, Австрийската империя и др. От 1992 г. е част от независима Хърватия.

Днес Макарска е един от най-посещаваните курорти на хърватското крайбрежие на Адриатическо море. Причината за популярността на курорта е неговата пясъчна плажна ивица дълга 2 км. Повечето плажове на Адриатика са застлани с камъчета и миди и поради това пясъчните плажове на Макарска са предпочитано изключение. Успоредно с дългата плажна ивица върви и крайбрежната алея, залесена със Средиземноморска растителност и заобиколена от луксозни хотели, множество заведения и туристически атракции.

Другото природно богатство на Макарска е разположението на града в естествен залив, оформен благодарение на полуострова „Св. Петър”, който осигурява закрила на пристанището от бури и силни ветрове. Именно поради тази причина градът е бил популярен морски търговски пункт през Средновековието, а сега е предпочитана дестинация за яхти и туристически кораби. Основни забележителности на града, които може да разгледате са църквата „Св. Марко”, 500 годишният Францискански манастир, Градския музей, единствения по рода си Малакологичен музей – посветен на изучаването на морските мекотели и зеленият парк който се намира на п-ов „Св. Петър” с църквата „Св. Петър”.
Местоположение на Макарска
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах