Информация за Омиш

Омиш е крайморски град в южната част на Хърватия. Разположен е на мястото, където река Цетина се влива в Адриатическо море и по средата между два от големите центрове на Адриатика – Сплит и Макарска. Срещу бреговете на Омиш се намира остров Брач, където е прочутия пясъчен плаж „Златни Рог“.

Градът има древна история, като първото селище е възникнало още през второто хилядолетие преди Христа. Най-старото запазено до днес име на града е Онеум. Истинската слава на града идва през Средновековието, когато той носи името Алмиса и се прочува със своите пирати. Корсарите от Алмиса удобно са криели своите кораби по устието на р. Цетина, откъдето са изкачали и са нанасяли бързи и смъртоносни атаки на преминаващите в близост търговски кораби. Чак през 1444 г. Венеция успява да превземе града и да сложи край на пиратството в района, тогава е изградена и запазената до днес крепост, която е служела за защита на вече венецианския град от турските нашествия.

По-голямата крепост носи името „Стари град“ и се намира на скалистия склон над град Омиш. В близост до реката, на малко по-ниско възвишение пък се намира другата градска крепост „Мирабела“, за която е запазена интересна легенда. При една от турските атаки над града, когато защитниците започнали да стрелят от крепостта, поради добрата акустика в района и ехото, звука от всеки изстрел се умножавал многократно. Турците решили, че в крепостта има огромна войска и уплашени избягали от битката. В града има и няколко по-стари църкви, като най-голямата е църквата „Св. Михаил“ от XVII в. Най-старата пък е църквата „Св. Петар“ построена още през X в.

Освен пиратски истроии, природна красота и венецианска архитектура, Омиш предлага на своите посетители и голям и просторен плаж, чиято настилка са дребни камъчета смесени с начупени мидички и едър пясък.
Местоположение на Омиш
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах