Информация за Пореч

Пореч е град, разположен на северното крайбрежие на Хърватия, на територията на полуостров Истрия. Около 40 км. северно от Пореч се намира границата със Словения. Разположен е на нос, срещу който има няколко островчета, като най-големият от тях е „Св. Никола“.

Градът е възникнал като римски укрепен военен лагер през II в. пр. Хр. След краха на Римската империя, най-дълъг период на управление над града и съответно най-голям отпечатък е оставила Венецианската република. Венеция властва над Пореч над 5 века в периода от XIII до началото на XIX в. След това градът е за кратко под властта на Наполеон, а от 1814 г. до края на Първата световна война е в рамките на Австрийската империя на Хабсбургите.

Интересен факт е, че Пореч е запазил своя план още от Римско време – и до днес главните улици са характерните за римските градове „Декуманус“ (ориентирана Запад – Изток) и „Кардо“ (ориентирана Север – Юг). От римско време са запазени останките на някогашния храм на Нептун, разположени в западния край на града. Главната забележителност на Пореч обаче е „Еуфразиевата базилика“ – раннохристиянска църква от VI в. Благодарение на запазен до днес стенопис става ясно, че църквата е била построена от епископ Еуфразий, откъдето идва и името и. Базиликата е паметник в списъка за опазване на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В Пореч имате възможност да се разходите и по множеството малки улички във Венециански стил, сред които са скрити няколко старинни църкви и венециански дворци. Плажовете на Пореч са предимно бетонни платформи, от които се влиза директно в морето – типична картинка за тази част на Адриатическото крайбрежие.
Местоположение на Пореч
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах