Информация за о-в Раб

Раб е остров, разположен по северното крайбрежие на Хърватия, южно от остров Крък. Източната половина на острова е скалиста и негодна за обитаване. Почти всички курорти и населени места са разположени на западната половина. Изключение прави единствено най-североизточния край на острова, където се намира град Лопар.

Старото име на острова е било Арба, което в превод от илирийски означава „зелен“, поради големите части покрити с гори на западната половина на острова. Смята се, че островът е родното място на „Св. Марин“, който през 301 г. основава Сан Марино, търсейки спасение от гоненията срещу християните в Римската империя по това време.

Столица на острова е град Раб – запазил до днес средновековния си венециански облик, с каменни къщи и тесни улички. Градът е разположен на стръмен нос на западното крайбрежие в средата на острова. Градската катедрала е построена през XII в. и носи името „Успение Богородично“. В града още може да видите ренесансови дворци от XV в. като двореца Доминис Нимира и сградата на Кметството, а също така и останки от крепостните стени от същото столетие. Сред гъстите гори на острова има множество прокарани и маркирани пътеки за вело и пешеходни турове, а също така и доста карстови пещери.

Повечето плажове на остров Раб са характерните за тези географски ширини каменисти плажове, но тук има и едно рядко за Адриатика изключение – „Райският плаж“. Плажът се намира в град Лопар и предлага фин пясък, комбиниран с кристално чисти и доста плитки води. На островът се намира и най-стария нудистки плаж на Адриатика – плажът „Кандалора“.
Местоположение на Раб
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах