Информация за Самобор

Самобор е град разположен на Запад от Загреб, на източните хълмове на планината Жумберак, в долината на река Сава. През курортното градче минава р. Градна. Населението на града е малко на 37 000 души.

Самобор е един от най-старите туристически курорти на Хърватия. Първите хотели и ловни хижи в града възникват в началото на XIX в., като тогава градът е ловен планински курорт, посещаван предимно от благородници. В момента от Самобор тръгват множество пешеходни пътеки и маршрути за планински туризъм. Представлява тихо и спокойно място, подходящо за почивка от забързаното ежедневие на близката до града Хърватска столица - Загреб.

Постоянни прилив на туристи в града е спомогнал за развитието на занаятчийското производство на сувенири - най-разпространени са ръчно изработените фигурки от стъкло и кристал. В китното градче е силно развита и сладкарската индустрия - символ на Самобор е така наречената "kremsnita", което в превод означава "крем пита" и представлява сладкиш подобен на еклер.

Централния площад на Самобор се нарича Крал Томислав и в близост до него се намират църквата Св. Анастасия и Градския исторически музей. През деня на площада има сергии с ръчно изработени сувенири и множество кафета и сладкарници, където може да опитате местните специалитети.
Местоположение на Самобор
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах