Информация за Сплит

Сплит е град, разположен на източните брегове на Адриатическо море, центрирани около древния римски дворец на император Диоклециан. С населението си от приблизително 170 000 граждани, Сплит е вторият по големина град на Хърватия, който е популярна туристическа дестинация.

Сплит е един от най-старите градове в района. Традиционно се смята, че първите строителства в областта датират от времето на римския император Диоклециан, въпреки, че археологическите изследвания доказват, че градът е бил гръцка колония на Аспалатос, векове преди Римската империя.

Сплит е бил част от някогашна Югославия, когато градът е бил изключително важен икономически център с модерна и разнообразна индустриална и икономическа основа, включително корабостроене, хранителна, химическа, пластмаси, текстилна, хартиена промишленост, в допълнение към големи приходи от туризъм. Днес повечето от фабриките са преустроени и осигуряват много по-малко работни места.

Корабостроителницата “Бродосплит” е най-голямата в Хърватия. В нея работят около 4000 души, които са изградили над 350 плавателни съда, повечето от които се изнасят в чужбина.

През 1979 г. на историческото наследство на Сплит бе добавено в списъка на ЮНЕСКО. Сплит се смята за един от центровете на хърватската култура, а неговата литературна хронология е безкрайно богата и може да се проследи от Средновековието до днешни времена.

Забележителности в Сплит разгледай всички
  1. Дворецът Диоклециан, Сплит
  2. Далмация, Хърватска
  3. Остров Хвар, Хърватска
  4. Дворецът на Диоклециан
  1. Катедралата на Диоклециан, Хърватска
Местоположение на Сплит
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах