Информация за Трогир

Трогир е пристанищен град на адриатическото крайбрежие в областта Далмация, Хърватия, с население от около 10 000 жители. Градът е разположен на малък остров между континенталната част на Хърватия и на остров Чиово. Намира се на 27 км западно от град Сплит.

Трогир има над 2300-годишна история. Културата му е създадена под влиянието на древните елини, а след това на римляните и венецианците. Трогир е с висока концентрация на дворци, църкви и кули. През 1997 г. е добавен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Трогир е най-добре съхраненият римско-готически комплекс в цяла Европа. Средновековното ядро на града, заобиколено от стени, съдържа запазен замък, кула, древни жилища и дворци от романския, готическия, ренесансовия и бароковия период.

Туризмът е най-важният икономически фактор в региона, покриващ 50% от бюджета на общината с над 20 000 легла в хотели и частни апартаменти. Има и силно развит риболов и селско стопанство - традиция сред населението в околностите.
Най-важната индустрия е корабостроенето, с корабостроителницата "Трогир", създадена в началото на 20-ти век.

Трогир се намира на 6 км от летището на Сплит и е свързан с него чрез редовен автобусен трансфер.
Местоположение на Трогир
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах