Информация за Задар

Задар е разположен в областта Северна Далмация, на брега на Адриатическо море. Населението на града е около 75 000 жители, като това го прави най-големия град в областта и 5-ти по население в страната.

Старото име на града е Зара. За основатели на града се смятат Илирите още през IV в. пр. Хр. Задар е завладян от Римската империя 59г. пр. Хр., а през Средновековието градът е бил за най-дълъг период под властта на Венецианската република, владян е още от хърватите, Унгарците и Австрийската империя. След Първата световна война става част от Кралството на Сърби, Хървати и Словенци, което прераства в Югославия. При отделянето на Хърватска 1992 г., Задар става част от нейните територии.

В Стария град за Задар, който е отделен на полуостров обграден с крепостни стени, може да проследите белезите оставени от различните завоеватели на града от Римско време до днес. Основни исторически забележителности в града са Римския площад, църквата „Св. Донат”, катедралата „Св. Анастасия” и Университета на Задар, който е първият университет на територията на днешна Хърватия – основан е 1396 г. В Стария град на Задар има над 30 църкви. Друга атракция предизвикваща интерес у множеството туристи е така нареченият "Морски огън" – система от 35 тръби сочещи към морето, през които под въздействието на морските вълни влиза въздух и тръбите произвеждат различни звуци подобно на свирки.

Разбира се, освен множеството забележителности от различни епохи в Задар може да се насладите и на живописните морски пейзажи, които предлага Адриатическото крайбрежие и множеството острови разположени пред града.
Местоположение на Задар
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах