Информация за Клатови

Клатови е град в западната част на Чехия, разположен на 40 км. от границата с Германия. Градът има население от около 22 хиляди души и през територията му минава река Дрнови поток. На юг от града е разположена планината Шумава, която е обособена като Национален природен парк.

Точната дата на възникването на селището не е ясна, но се знае, че през 1260 г. Бохемският крал Отокар II дава градски права на Клатови. В следващите векове градът се развива, благодарение на разположението си на главния търговски път от Бавария към Бохемия. През първата половина на XVII в. в града се заселват монаси от Йезуитския орден, които значително спомагат за културното развитие на града и издигането му, като важен образователен център.

Днес освен като изходен пункт за планината Шумава, градът е посещаван и заради богатата си история и многото запазени старинни сгради. Главен символ на града е „Черна кула“ построена в средата на XVI в., като главна наблюдателна кула на Клатови. Кулата е разположена на главния площад „Намести Миру“ и има 5 етажа с обща височина 81.6 м. Непосредствено до кулата е залепена сградата на Кметството, която е била изградена заедно с нея. На площада още може да видите и Йезуитската църква „Непорочното зачатие на Дева Мария и Св. Игнатий“, построена в средата на XVII в. Под църквата има система от катакомби, където са били погребвани членовете на Йезуитския орден. Катакомбите са били снабдени със специално изградена вентилационна система, която спомагала за мумифицирането на телата. Днес катакомбите и запазените мумии на йезуитите са превърнати в туристическа атракция и могат да бъдат видени срещу входна такса.

Друга интересна църква, в страни от главния площад е градската катедрала „Дева Мария“. Готическата църква е построена през втората половина на XIII в., като е била първата изцяло каменна сграда в Клатови. До катедралата се намира „Бялата кула“ – изградена в края на XVII в., като по това време е била входната порта към градското гробище. В централната част на града има още много старинни сгради запазени от различните епохи, през които е съществувал Клатови, като всяка от тях представлява отделен архитектурен паметник.
Местоположение на Клатови
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах