Информация за Кутна Хора

Кутна Хора е град разположен на 60 км. източно от столицата на Чехия Прага. Благодарение на богатата си история, градът е част от списъка за опазване на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Градът се е зародил покрай манастира Седлец през XII в. В последствие през XIII в. немски заселници започнали да добиват сребро в рудниците разположени в близост до града. Благодарение на сребърните си рудници в периода от XIII – XVI в. днешното малко градче - Кутна Хора си съперничело по важност с Прага. За съжаление на местното население през XVI в. сребърната мина била силно наводнена и изоставена, с което градът загубил своята важност.

Най-атрактивната забележителност в Кутна Хора е църквата-костница „Вси Светии“, разположена в предградието на града Седлец. Интериорът на костницата, разположена в криптата на църквата „Вси Светии“ е украсен с множество кости и черепи, на покойници, чиито гробове се наложило да бъдат изровени при разширяването на църквата в началото на XV в. Ако скелетите и черепите ви се сторят твърде мрачна гледка, може да посетите двете други известни църкви в Кутна Хора, които са истински шедьоври на архитектурата. По-близо до костницата се намира църквата „Успение Богородично“ - стара готическа църква от началото на XIV в, към която са добавени барокови елементи при реконструкцията и през XVIII в.

Бижуто на Кутна Хора е катедралата „Св. Варвара“. Строежът на църквата започва през XIV в. по проект на известния архитект Петър Парлер – изготвил проекта и за катедралата „Св. Вит“ в Прага. В близост до църквата се намира и сградата на Йезуитския колеж – също стара и забележителна постройка.

Докато обикаляте старинните улички и се наслаждавате на архитектурата на Кутна Хора е препоръчително да опитате и местните вина – градът и областта около него имат големи традиции в лозаро-винарската индустрия.
Местоположение на Кутна Хора
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах