Информация за Либерец

Либерец е град в северната част на Чехия, разположен на 20 км. от границата с Полша. Населението на града е около 105 хиляди.

Първото споменаване на града с немското му име – Райхенберг е от средата на XIV в., като тогава е бил малко село без особено значение. Разцвета на града е в края на XIX в., което личи и по множеството исторически и архитектурни паметници, запазени от този период.

В центъра на града, на площад „д-р Бенеш“ може да видите великолепната сграда на Кметството, изградена в края на XIX в. В неоренесансов стил. Площадът е обиколен от поредица старинни къщи от същото време, каквато например е ар нуво сградата на хотел „Прага“. Друга красива сграда от края на XIX в., разположена в периферията на градския център е Регионалната художествена галерия. В града има и няколко по-интересни църкви, които заслужават внимание като бароковата „Църква на Светия кръст“ от средата на XVIII в., църквата от края на XVI в. „Св. Антоний Велики“ и църквата „Св. Йоан Кръстител“ от средата на XVII в.

На възвишение над града пък може да намерите построената в началото на XX .в Либеречка кула, чиято цел е била да наподобява средновековен замък, с цел да се засили средновековния дух на града. От кулата има чудесна панорамна гледка към града и неговите околности. В Либерец също така може да посетите и някои по-модерни атракции, като Аквапарка и Зоологическата градина с над 140 вида животни, сред които са бели тигри, слонове и жирафи.
Местоположение на Либерец
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах