Информация за Марианске Лазне

Марианске Лазне е чешки СПА курорт, разположен в западната част на страната, в близост до границата с Германия. Населението на курортното градче е около 13 хиляди души.

Първите писмени сведения за селище на това място са от втората половина на XIII в., когато на мястото на днешния курорт е съществувало малко село на име Ушовице. Към средата на следващото столетие минералните извори вече са били известни на местното население, но ценните качества на водата разкрива доктор Йозеф Нехер чак през втората половина на XVIII в. Именно д-р Нехер популяризира лековитите свойства на водите и благодарение на него в началото на XIX в. се заражда курорта от градски тип Марианске Лазне. Златната епоха на града е от 1872 г., когато е прокарана жп линия през него, до началото на Първата световна война. В този период са построени много обществени и частни сгради, а курорта е посещаван от елита на Австро-Унгарската империя и Европа. През Марианске Лазне са минали хора като Вагнер, Гьоте, Шопен, Томас Едисон, руският цар Николай II, кралят на Великобритания Едуард VII и разбира се Австро-Унгарският император Франц Йозиф I.

Богатството на курорта са 100-те минерални извори с високо съдържание на въглероден диоксид във водата, а в повечето извори има и голям процент желязо. Най-популярният извор в града е „Кръстовият”, който носи името си от големият кръст, разположен на купола на колонадата на извора, която се състои от 72 йонийски колони. Оригинално колонадата е била изградена в началото на XIX в., но до нас е достигнала реконструкцията от началото на XX в. От извора тръгва I голяма колонада от ковано желязо, изградена през 1898 г., в другия край на която се намира „Пеещият фонтан“. Зад колонадата пък е разположен Музеят на Марианске Лазне. „Кръстовият” извор се намира най-централно в градчето, а повечето от останалите извори с колонади са разположени в голям парк.

В града може да видите също така и няколко по-интересни църкви, като руската църква „Св. Владимир“ от началото на XX в., католическата „Успение Богородично“ от първата половина на XIX в. и най-старата църква в града – „Св. Антоний от Падуа“, изградена още в края на XVIII в.
Местоположение на Мариянске Лазне
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах