Информация за Оломоуц

Оломоуц е град в източната част на Чехия, разположен по течението на река Морава. Градът е с население около 100 хиляди души, което го прави 6-ти в Чехия.

През IX в. на мястото на днешния град възниква селище на име Предхради, което през XI в. се превръща в град Оломоуц. Още от това време градът е бил едно от най-важните селища в област Моравия. Бил е в постоянна надпревара с Бърно, за столица на региона, но Оломоуц губи своята важност след като през XVII в. е превзет от шведите и остава под техен контрол за 8 години. След оттеглянето на шведите, Оломоуц постепенно се възстановява, но Бърно вече се е утвърдил като главен център на областта.

Туристическите забележителности на Стария град на Оломоуц са разположени главно около двата най-важни площада на града. Първият площад е „Хорни“ (в превод „Горни“) и той е доминиран от сградата на Кметството, която е изградена през втората половина на XIV в. На площада също така може да видите забележителната колона на „Св. Троица“, посветена на жертвите от чумната епидемия. Колоната от средата на XVIII в. е висока цели 35 метра и е украсена с фигури на падащи ангели. На площад „Хорни“ се намира и неокласическата сграда на Моравския Театър, изградена през първата половина на XIX в., а също така и много други старинни постройки. Вторият площад е „Долни“ и на него може да видите още една Чумна колона, посветена този път на Дева Мария, а също така и „Фонтанът на Юпитер“ от първата половина на XVIII в.

В страни от двата площада се намира една от най-големите забележителности на града – Архиепископският дворец. Той е изграден през XVII в., а на 2 декември 1848 г. Франц Йозив е обявен за император на Австрия именно в този забележителен дворец. На няколкостотин метра на север от двореца е катедралата „Св. Вацлав“, чиято най-висока кула е малко над 100 м. Първоначално катедралата е била изградена в Романски стил през първата половина на XII в., но тя изгаря в пожар в средата на следващото столетие и през 1265 г. и построена наново в Готически стил. На хълма с катедралата, някога е бил разположен Замъкът на Оломоуц, остатък от който е Епископския дворец в Романски стил изграден през XII в., разположен точно срещу катедралата.
Местоположение на Оломоуц
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах