Информация за Пилзен

Град Пилзен се намира в Западна Чехия, само на 90 км. от столицата Прага. В околностите на града се сливат четирите реки - Радбуза, Мже, Ихлава и Ислава, за да формират река Берунка. Пилзен е четвъртия по големина град в Чехия и е известен предимно с производството на бира – марката е Пилзнер. Избран е за Културна столица на Европа за 2015 г.

Градът е възникнал около замъка Пилзен, чието съществуване е документирано за първи път през X в. Получава градски статут с указ на Бохемския крал Венцеслав II в края на XIII в. Развил се е, като важен търговски център по пътя от Бохемия към Германските земи. Интересен факт е, че в края на Втората световна война, Пилзен е един от малкото градове в Чехия, освободени от Американската армия, а не от Съветските сили. В чест на това събитие всяка година през месец Май се организира Фестивал на Освобождението в град Пилзен.

Основна забележителност в центъра на Пилзен е готическата катедрала „Св. Бартоломей“, построена в края на XIII в. Кулата на катедралата е най-високата в цяла Чехия – 102 м. На главния площад още може да видите ренесансовата сграда на Кметството и Чумната колона, която е построена след голяма чумна епидемия в края на XVII в. Друга интересна забележителност в Пилзен е Голямата синагога, която е втора по големина в Европа – след тази в Будапеща. Под самия град Пилзен се намира система от подземия и тунели с обща дължина 20 км. За любопитните туристи е пригоден за посещения участък от около 800 м. Първите подземия са изкопани още през XIV в. и са били свързани с производството и съхранението на бирата.

Именно с бирата е известен град Пилзен. В края на XIV в. кралят на Бохемия Карл IV, дава права за производство на бира на града и от тогава това е една от основните индустрии. Бирената фабрика Пилзнер е основана през 1842 г. и до ден днешен е една от водещите марки бира в Чехия. Ценителите на бирата могат да посетят музея към пивоварната и разбира се да опитът местната бира на място или в някоя от множеството бирарии в града.
Местоположение на Пилзен
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах