Информация за Абу Симбел

Абу Симбел е местност с историческо значение в Египет, намираща се в южната част на страната. На мястото са изсечени два древноегипетски храма в скалите, които са едни от най-известните паметници на културата в Древен Египет и са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Абу Симбел се намира на брега на река Нил в историческата област Нубия. Любопитен факт, свързан със сегашното местонахождение на монолита, е преместването му в периода от 1964 до 1968 г., което се е наложило заради строителството на язовир „Насър”. По проект на ЮНЕСКО тогава е извършено разглобяването и преместването на двата храма на специално построено за целта плато, което е с 64 м. по-високо от първоначалното им местоположение.

По-големият храм е посветен на бога-слънце Ра и боговете Хор и Птах и се смята за най-красивия култов комплекс от времето нас Рамзес II. Статуите, които са високи около 20 м., са издялани в скалата, като е използван естествения й наклон. Образът на фараона е на почит в целия храм – от входа до вътрешните зали, където по стените се виждат сцени от победите му. Малкият храм, който се намира на стотина метра североизточно от големия, е посветен на египетския бог Хатхор и е издигнат в чест на жената на Рамзес II - Нефертари.

Храмовете в Абу Симбел са открити в началото на XIX век и добиват широка известност, поради интереса към древноегипетската култура на археолози и учени. Днес местността е популярна дестинация, посещавана от туристи от цял свят.

Забележителности в Абу Симбел разгледай всички
  1. Абу Симбел в Египет
Местоположение на Абу Симбел
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах