Информация за о-в Св. Ахил

Св. Ахил е малко островче, разположено в Малкото Преспанско езеро, на територията на Гърция, в близост до мястото където се срещат границите на Гърция, Македония и Албания (в Преспанското езеро).

На острова има малко селце с около 250 жители, но главната забележителност, която привлича много туристи най-вече от родна България е базиликата „Св. Ахил“, в която е бил погребан българският цар Самуил. Базиликата е строена още по времето на княз Борис I, но в края на X в. е извършена голяма реконструкция от страна на цар Самуил. Храмът е представлявал трикорабна, триабсидна базилика с внушителните размери 30 х 50 м. Смята се, че това е била главната църква на Българската патриаршия по времето на цар Самуил. Гробът, който според учените е принадлежал на българският владетел е открит от гръцкия археолог Николаос Муцополус през 1969 г. Царското погребение е било извършено в мраморен саркофаг, а в близост до църквата са намерени още около 300 гроба, за които се предполага, че може да са на част от ослепените Самуилови войни.

Освен църквата с гроба на българският цар, на острова има останки от още 4 църкви построени в периода XI – XVI в. От тях най-добре е запазена главната църква на някогашния манастир „Света Богородица Порфирна“, строена през XVI в., в която може да видите стенописи още от времето на строежа на църквата, а също така и от по-късна реконструкция през XVIII в.

Самото Малко Преспанско езеро също представлява интересна природна забележителност. В него освен великолепните природни пейзажи може да видите редки птици като пеликани, лебеди, корморани и др.
Местоположение на о-в Св. Ахил
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах