Информация за о-в Амулиани

Амулиани е гръцки остров в Егейско море, разположен между ръкавите на Халкидики - Ситония и Атон, като островът е по-близо до Атон. До острова се стига с редовна фериботна линия, която тръгва от град Трипити, който се намира в северната част на Атонския ръкав.

До 1900 г. островът е бил собственост на манастира Ватопед, разположен в Света гора на п-ов Атон. Първите заселници на Амулиани идват преди по-малко от 100 г. – 1925 г., като те са били гръцки бежанци от Мала Азия. Тогава основният поминък на преселниците е бил риболовът, но днес тази дейност е изместена на второ място от туристическата индустрия. Островът привлича туристи с кристално чистите си светло сини води, а освен това Амулиани е най-близкият остров до нашата столица София.

Амулиани е сравнително малък остров и на него има само едно селище – Амулиани, което е с население около 500 души. Допълнително край бреговете на острова са разположени множество хотелчета, вили, къщи за гости и 1 къмпинг, непосредствено до най-големият и най-известен плаж на Амулиани – Аликес (Alikes). Другият по-голям и по-известен плаж, отличен със син флаг е Агиос Георгиос, разположен в южната част на острова. На север пък се намира плажът Карагатси, като разстоянието между южния и северния плаж е 6 км. – спокойно може да обиколите и трите по-големи плажа в рамките на 1 ден. На всеки от трите плажа има възможност да наемете лодка, кану или водно колело, с които може да обиколите острова в рамките на половин ден.
Местоположение на Амулиани
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах