Информация за Халкида

Халкида е столицата на остров Евбея, разположен на изток от област Атика, където се намира и столицата на Гърция – Атина. В града живеят около 60 хиляди души и именно в Халкида се намират двата моста, които свързват остров Евбея със сушата.

Халкида в древен град, сведения за ранното съществуване на който има и в прочутата творба на Омир – Илиада. Древният град просперирал най-вече чрез търговия, като жителите му основали множество колонии, най-вече на п-ов Халкидики (именно от произхода на колонистите от Халкида идва и името на полуострова). Това продължило до VI в. пр. Хр., когато Халкида била победена и подчинена от Атиняните. През Средновековието градът е бил част от Византийската империя, а по-късно от Османската.

Днес Халкида е модерен град с множество барове, ресторанти и магазини и е неизменна част от Гърция. В града може да посетите Археологическия музей, в който има възможност да разгледате артефакти датиращи от времето на Каменната епоха (палеолита) до наши дни – погребални предмети, керамични и бронзови фигурки, монети и др. Любителите на фолклора могат да посетят и Етнографския музей, където може да видите традиционни носии и характерни предмети, свидетелстващи за начина на живот в областта през вековете. Други основни туристически атракции в града са Римският акведукт, църквата Св. Параскева, построена през XIV в. от Венецианците, останките от турската крепост Карабаба от XVII в. и турската джамия от XV в.

Халкида е известна и с един природен феномен – на всеки 6 часа морското течение в протока Еврип променя посоката си. Това явление може да бъде наблюдаван най-добре от стария мост на града.
Местоположение на Халкида
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах