Информация за о-в Хиос

Хиос е петият по големина остров на Гърция в Егейско море. Разположен е едва на 7 км. от турския бряг и град Чешме. Населението на острова е близо 52 хиляди души, като половината от тях живеят в столицата – град Хиос. Островът е известен с производството на мастик – вид благоуханна смола, която се събира от Мастиковото дърво, което расте на остров Хиос. Използва се за изработването на лакове, мастила, дъвки, медицински и козметични продукти. Смята се, че името на острова произхожда именно от древното сирийското име на Мастиковото дърво – „Хиос“.

Археологическите разкопки на острова са установили, че той е бил населен още от времето на Неолита. През първото хилядолетие преди Христа на острова се заселват йонийските гърци и го превръщат в своя колония. От този период е останала славата на Хиос, като място, където се произвежда първокачествено вино, силно ценено и търсено в древния свят. Последствие острова попада под властта на Римската и по-късно Византийска империя, а в периода от XIII – до средата на XVI в. е под властта на Генуезката република. 1566 г. е завладян от османските турци, а след Балканската война 1912 г. става неразделна част от Гърция.

Остров Хиос има какво да предложи на любителите на културния туризъм – 3 от манастирите на острова са част от списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство. Най-старият и най-известния от тях е манастирът Неа Мони, построен през XI в. Старинните градчета на острова пък могат да ви пренесат във времето на Генуезката власт, с архитектура, която не може да видите на никой друг гръцки остров. Разбира се, на острова може да посетите и крепостта построена и използвана от генуезците в периода XIV – XVI в. Разположена е в близост до пристанището на град Хиос.

Подобно обаче на другите Егейски острови, Хиос предлага богато разнообразие от плажове –както каменисти, така и такива с бял или с черен пясък. За най-добри се смятат плажовете южно от столицата град Хиос.
Местоположение на о-в Хиос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах