Информация за Едеса

Едеса е исторически град на територията на Гърция. Името му произлиза от фригийската дума за вода. Площта на града е около 40 кв. км, а населението около 18 000 жители.

Градът в миналото бил български и се е казвал Воден.
Наистина има изобилие от водоизточници, затова е и наречен и "градаът на водопадите", в предод от гръцки. В центъра на града има туристическа атракция от водопади.

Разхождайки се по улиците на Едеса, човек не би могъл да не забележи, че навсякъде има табели. Най-интересната от тях обаче, води до Hemp Factory - бивша фабрика за конопено въже, която днес е трансформирана в дискотека. Намира се в подножието на платото и има само два начина да стигнете до нея. Първият начин е спускане с асансьор с прозрачни стени и под. Вторият е слизане по стълби, което на обратно е доста изморително.

Освен фабриката, в Едеса могат да се посетят многобройните малки църкви, сградата на централната гара - много красив архитектурен паметник на културата и кварталът Вароси. Това е най-старото място в Едеса - датира още от възникването на Османската Империя. През 1944 г. германците го подпалват в опит да изплашат гръцките партизани, които използват Вароси за своя база. Кварталът е много приятен и заслужава да се изгубите из лабиринта от криви улички и традиционни къщи.
Местоположение на Едеса
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах