Информация за полуостров Халкидики

Халкидики е полуостров в северна Гърция. Намира се в най-северните части на Егейско море, югоизточно от град Солун. Общата дължина на неговите плажни ивици е цели 500 км. Често Халкидики е определян като тризъбеца на Посейдон – морският повелител, поради трите ръкава, от които се състои полуостровът: Касандра, Ситония и Атон.

Полуостров Касандра - първият ръкав на Халкидики, предлага лазурни плажове, минерални извори, изключително красива природа и безброй туристически обекти.

Касандра хармонично съчетава древната история с развитието на туризма; каналът на Потидея свързва двата залива: Саронийски и Торонейски.

Бреговата ивица на Ситония е привлекателно разнообразна поредица от рибарски селца, живописни малки кейове, обградени с дървета големи и малки плажове. Ситония е симфония в синьо и зелено. Тук има хотели от всички категории, включително най - луксозният на Халкидики, с просторно игрище за голф и казино.

Живописното градче Уранополис, със своето малко рибарско пристанище и отбранителна кула се намира на границата с уникалните манастири на Света гора, на третия ръкав на полуостров Халкидики. Неговото име в превод означава "Небесен град".

Находки в пещерата Петралона свидетелстват за живот на полуостров Халкидики още от преди 700 000 години. Според митологията тук е погребан гигантът Енцелад. Името Атон идва от скалата, която той хвърля по Олимпийските богове. През 9 век на Атон са основани първите манастирски общности.

В административно отношение по-голямата част от полуострова се заема Ном Халкидики, северната му част принадлежи към Ном Солун, а югоизточният му ръкав Света гора е най-старата монашеска република.
Местоположение на Халкидики
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах