Информация за Янина

Йоанина (още познат като Янина) е главният град в гръцката област Епир, с население около 110 хиляди души. Градът е разположен на брега на езерото Памвотис. Името на Йоанина произлиза от името на манастир, около който се е зародило селището. Патрон на този манастир бил Св. Йоан Кръстител.

Йоанина става главен град на област Епир по времето на Османската власт над региона. По-рано през Средновековието, главен център на Епир е бил град Арта. В края на XVIII в. градът е основна крепост на обявилия се за самостоятелен владетел Али Паша Тепеленски. Той бил Османски военачалник, който благодарение на разбойническата си дейност придобил голяма власт над региона и отказал да се подчинява дори на султана. В крайна сметка Али Паша намира смъртта си на острова в езерото до Йоанина, където е убит от султански войници.

Стария град на Йоанина е обграден от крепостна стена, в рамките на която се намира джамията на Али Паша (известна още като джамията Фетие) – именно там е погребано обезглавеното му тяло, тъй като главата е била занесена на султана в Истанбул. Другата по-стара джамия е тази на Аслан Паша. Освен джамиите от Османския период, в рамките на крепостта може да посетите и Византийския музей. В музея са събрани находки от цялата Епирска област от времето на първите християни до късно-византийския период. В рамките на някогашното укрепление, разположени на малки улички може да видите и множество старинни къщи, в които и до днес продължават да живеят хора.

Извън крепостта на града се намира Археологическият музей на Йоанина. Друга възможност е да се разходите по крайбрежната алея на езерото Памвотис - на всеки 20-30 мин. има корабчета, които могат да ви отведaт и до острова, където е бил убит Али Паша.
Местоположение на Янина
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах