Информация за Каламбака

Град Каламбака се намира в Централна Гърция, в област Тесалия. Населението му е около 9 000 души. Край града минава река Пеней, а в близост до Каламбака е разположен скалният феномен Метеора и неговите прочути манастири.

Името на града произлиза от времето на османската власт в региона – на турски език „Каламбака“ означава „силна крепост“. Иначе първото селище на мястото на Каламбака е възникнало още през II в. пр. Хр. – Егинио. По-късно през Средновековието градът носи името Стаги и е бил център на епархия. От това време е и най-старата сграда в градчето – църквата „Успение Богородично“ датирана в периода X – XI в. Сградата на църквата представлява трикорабна базилика, но без купол, какъвто е било характерно да се добавя през този период. Друга по-нова, но също интересна църква в тази посветена на „Св. Висарион“.

Още в Каламбака може да посетите и Градския музей – той се намира по пътя към основната забележителност в района скалните манастири на Метеора. Именно поради близостта си с Метеора, малкото градче се е превърнало в основна туристическа дестинация, като често е използвано за нощувка от туристите посещаващи скалните манастири. В Каламбака може да намерите множество хотели, къщи за гости, ресторанти, таверни, кафенета и магазини. В градчето има и няколко красиви площадчета с фонтани в центъра.
Местоположение на Каламбака
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах