Информация за Костур

Костур или Кастория, както е гръцкото име на града, се намира в северната част на Гърция на брега на голямо езеро, което носи името Костурско езеро (езеро Кастория). Самото езеро се е формирало преди 10 милиона години и някога е заемало много по-голяма площ. Населението на града е около 17 хиляди души, като Костур е разположен на 703 м. над морското равнище.

Смята се, че градът е възникнал около IX – X в., като в този период често е сменял притежателите си между България и Византия. По време на османската власт населението на града е било смесено – българи, гърци и турци, но след Балканската и Междусъюзническата войни града остава във владение на Гърция. Турското население е изгонено, а българското подложено на репресии – затворено е българското училище в града и българската митрополия.

Днес града е известен с красивата природа в околностите на езерото и с множеството стари църкви запазени в Костур. До наши дни са запазени 54 църкви от времето на Средновековието. Най-старите от които са от X в. - „Св. Стефан“, „Св. Архангели Митрополитски“, „Св. Безсребреници“ и „Св. Богородица Кубелидики“. Също така в града може да посетите и някои по-интересни музеи, като например Музея на Народна носия, Византийския музей, Етнографския музей и др. Друга голяма забележителност, която се намира в близост до града е Драконовата пещера. Тя е разположена на едва 15 м. от брега на езерото, като дълбочината и стига до 18 м. и вътре има няколко подземни езера и коридори. Според местна легенда някога пещерата е била златна мина, пазена от страшен дракон.
Местоположение на Костур
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах