Информация а о-в Кеа

Кеа е гръцки остров в Егейско море, част от Цикладския архипелаг. Островът е един от най-близките до сушата цикладски острови (единствено малкият остров Макронисос е по-близо от Кеа), разположен е южно от полуостров Атика. Населението на острова е около 2500 човека. Столицата на острова е град Юлида, където се намира и Археологическият музей на Кеа.

Островът е бил населен още от древни времена. Първите следи от обитаване са още от Бронзовата епоха . Животът на острова не е прекъснал и през следващите епохи, като преди да стане част от свободна Гърция в началото на XIX в., остров Кеа е принадлежал за различни периоди на Римската, Византийската, Венецианска и Османската империи.

Днес поради близостта си до гръцката столица, о. Кеа е едно от любимите места, където атиняни прекарват уикендите си. Разбира се, островът е посещаван и от много други туристи от цял свят. Кеа е популярна дестинация особено сред любителите на гмуркането. Голяма подводна атракция са останките от потъналият през 1868 г. в близост до острова параход „Патрис“. Не далеч от острова, на 1.5 морски мили под водата, се намират и останките на световноизвестния кораб Британик, построен по подобие на Титаник и потопен по време на Първата световна война. Освен потъналите кораби, водолазите могат да се любуват и на богатия морски живот около бреговете на о-в Кеа.

В южната част на острова пък се намират останките от древния град Картая, където са запазени руини от някогашните храмове на Атина и Аполон, които са били разположени в близост до някогашния град.
Местоположение на о. Кеа
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах