Информация за Кефалония

Кефалония е най-големият остров в Йонийско море. Островът е с площ от 800 кв. км., като най-високия му връх се намира в планината Еном (1628 м.). Населението на острова е малко над 42 хиляди души.

Името на острова се свързва с древногръцкия митичен герой Кефал (син на гръцкия бог Хермес). Според легендата Кефал получил острова, като награда за помощта му към микенския военачалник Амфитрион във войната срещу Тафийците. От тогава острова носи името на древногръцкия герой – Кефалония.

През Средновековието островът попада във владенията на Византийската империя, а по-късно е бил под влиянието на Сицилиянците, Венеция и Османската империя. От 1864 г. Кефалония е част от Гърция. По време на Втората световна война, немските войски са пленили и след това екзекутирали над 8000 италиански войници на острова (след присъединяването на Италия към антихитлеристката коалиция 1943 г.). През 1953 г. островът е преживял много разрушително земетресение със сила 7.3 по скалата на Рихтер. Това земетресение е издигнало острова със 60 см.

Островът е един от най-старите туристически курорти в Гърция. Кефалония започва да посреща туристи още от началото на XIX в., а в началото на XX в. на острова са идвали на почивка членове на кралското семейство на Гърция. В днешно време островът е популярна дестинация за туристи от цял свят, като най-голям брой са италианските туристи – поради близостта на Кефалония с Италия. Плажовете на острова са предимно дълбоко врязани в сушата заливи с кристално чиста вода. Един от най-забележителните на острова е плажът Миртос, разположен в цепнатината между две планини. Други основни забележителности са пещерата Дрогарати и подземното езеро Мелисани (разположено в пещерата Мелисани). На Кефалония може да откриете също така и множество археологически обекти, като основна атракция са кръглите куполни гробници от микенски тип, датирани около 1300 г. пр. Хр. Островът се слави и с производството на висококачествени вино и зехтин.
Местоположение на Кефалония
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах