Информация за Керкини

Керкини е езеро в Северна Гърция, разположено между планините Беласица и Круша в област Егейска Македония. Езерото е природен резерват с богато разнообразие на животински видове и е определяно от туристите, като едно от най-красивите места в Северна Гърция.

Основният водоизточник на езерото е река Струма, която се влива в езерото от север и отлива от юг, като продължава да тече в посока Егейско море. Някога езерото е представлявало плитко блато разлято на голяма площ. През 30-те години на XX в. водите на блатото са преградени с изкуствена стена с цел да се освободят обработваеми площи. По този начин се формира днешното езеро Керкини, вече по-малкото по територия, но и по-дълбоко от някогашното блато.

Езерото има голяма популярност сред орнитолозите и любителите на птици – в околностите на Керкини гнездят над 300 вида птици, поради което е определено като едно от най-добрите места за наблюдаване на птици в Европа. Сред най-забележителните видове са розово фламинго, къдроглав пеликан, малък корморан, червена чапла, черен щъркел и др. Разбира се, освен птиците района на езерото обитават и други интересни животински видове - там е най-голямата популация на водни биволи в Гърция. Интерес представляват и растителните видове край езерото, като най-впечатляващи определено са множеството водни лилии.

Ако желаете да посетите природния рай, който предлага езерото Керкини, по бреговете му има множество малки хотелчета, които освен нощувка редовно предлагат и допълнителни развлечения като разходка с корабче, канута и велосипеди под наем и специално организирани турове за наблюдаване на птици.
Местоположение на Керкини
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах