Информация за о-в Кос

Кос е гръцки остров в Егейско море, разположен в близост до турския град Бодрум, който се намира на 4 км. източно от о. Кос. Населението на острова е близо 35 хиляди души.

Островът е известен още от гръцката митология – островът е бил посещаван от Херакъл, а според Омир жителите му са се сражавали на страната на гърците в Троянската война. Историческите данни са, че Кос е бил населен още през 2-ро хилядолетие пр. Хр. През I в. градът става част от Римската и по-късно Византийска империя. В 1523 г. е превзет от Османските турци. Преди да попадне под гръцка власт, островът е бил собственост на италианците в периода 1912 – 1943 г. Именно в този период преживява едно голямо и разрушително земетресение през 1933 г., което за съжаление заличава голяма част от по-старите сгради.

Кос е известен сред туристите не само с прекрасните си плажове с фин бял пясък, но също така и с интересното биоразнообразие на острова. През лятото на северното крайбрежие на острова снасят яйцата си морските костенурки карета, а на южните части се срещат тюлени. През зимата пък на острова може да видите фламинго – птиците зимуват на о. Кос.

Островът има какво да предложи и на любителите на историческите забележителности. Все пак това е родното място на Хипократ и през древността, тук се е намирало светилището на Асклепий, останки от което все още могат да бъдат видяни на острова. Разбира се, може да посетите и музей посветен на бащата на медицината – Хипократ. Останки от римския период на острова могат да бъдат видяни в главния град Кос, на мястото където е била Агората (площада) на античния град. Островът разполага и с две крепости от XIV в. – едната построена от рицарите Хоспиталиери, а другата Византийско дело.
Местоположение на о-в Кос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах