Информация за Козани

Козани се намира в Северната част на Гърция, в област Западна Македония, на която градът е столица. Градът е разположен на 710 м. надморска височина и има население около 40 хиляди души.

Козани е възникнал през XIII в., като първите жители са били преселници от област Епир. Става важен търговски пункт по времето на Османската власт над района. Козани е освободен от гръцката армия по време на Балканската война 1912 г., а днес представлява главният образователен и икономически център на областта.

Основната индустрия, с която градът е известен в световен мащаб е производството на особено ценната и скъпа подправка шафран. В близост до града се намира също така и най-големият гръцки ТЕЦ „Агиос Димитриос“. В Козани се намира и Техническият институт на Университета на Западна Македония, в който се обучават около 10 000 студенти.

Най-голямата и най-стара забележителност на града е църквата „Св. Николай“, която е построена в края на XVII и началото на XVIII в. Църквата притежава впечатляващ иконостас запазен също от XVIII в., за който се смята, че е дело на българския майстор Хрисофор Жефарович. „Св. Николай“ се намира на главния градски площад „Никис“, на който може да видите запазени доста старинни сгради в нео-класически стил. Такива са например кметството, хотел Ермионио и сградата на Националната банка на Гърция. На площада също така е и часовниковата кула от 1855 г., която е висока 26 м. Интересни музеи, които също може да посетите в Козани са фолклорно-историческият и археологическият музеи.
Местоположение на Козани
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах