Информация за о-в Милос

Остров Милос е част от групата на Цикладските острови, разположени южно от Атина във водите на Егейско море. Островът е с вулканичен произход, поради което привлича туристите с необикновените вулканични пейзажи, а също така и множеството лабиринти от подводни пещери. Милос има форма наподобяваща тази на подкова. Често е наричан „островът на цветовете“, тъй като на Милос има много минерали в различни цветове, като например обсидиан, перлит, бетонит и др. Дори камъчетата на някои от плажовете на острова са оцветени в различни нюанси на бяло, червено и лилаво, правейки самият плаж да изглежда „цветен“. Западната част на острова е природен резерват, част от „Натура 2000“ и съответно всички населени места и курорти са на източната част на подковата.

Островът е бил населен още от праисторически времена. През Бронзовата епоха на острова е имало голям дворец построен от Минойската цивилизация. През Елинистическата епоха, островът е бил жестоко нападнат от Атина и почти обезлюден, но в последствие живота на острова се възстановява и продължава да съществува по времето на Римската и по-късно Византийската власт над региона. През XIII в. Венецианците завземат Милос и го държат под своя власт чак до втората половина на XVI в., когато е превзет от Османската империя.

Най-известната находка намерена на острова е така наречената Венера Милоска. Статуя на гръцката богиня Афродита, датирана в периода края на II в. – началото на I в. пр. Хр. Оригиналът на статуята днес се пази в Лувъра, но дубликат може да видите в Археологическият музей на острова в столицата Плака. Амфитеатърът в Трипити е друго свидетелство за културата на Античността, а от Византийско време има множество запазени църкви. Венецианците пък са оставили замъка край Плака, който е запазен и до днес. Столицата на острова е именно град Плака, който е разположен на вулканично възвишение на 200 м. над морското равнище.

Някои от по-известните плажове са Саракинико – малък залив, заобиколен от гладки бели скали, Кастанас – изпълнен с шарени камъчета и Палеохори – „червеният плаж“, с множество вулканични скали в този цвят.
Местоположение на о-в Милос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах