Информация за Неа Потидея

Неа Потидея е един от първите курорти на входа на най-западния ръкав на п-ов Халкидики – Касандра. Населението на курортното градче е около 1500 жители. Града е разположен в най-тясната част на ръкава Касандра и именно там е прокопан Потидейския канал чрез който са свързани Солунския и Торонийския заливи.

Някога на това място е имало древно селище, основано от коринтски заселници, което е носило името Потидея. Било е основано около 600 г. пр. Хр. В средата на IV в. пр. Хр. градът е бил унищожен, а по-късно на негово място на север от старата Потидея е основан град Касандрия, който в последствие започва да се нарича Портес тис Касандрас. В крайна сметка остава названието само Портес, както и до днес се нарича градчето северно от Неа Потидея. Новата Потидея, както се превежда името на Неа Потидея е основана 1922 г. от бежанци от Източна Тракия.

Днес градът е проспериращ курорт с множество хотели, таверни и барове. Освен това Неа Потидея е и важно пристанище – единственото на ръкава Касандра. Плажната ивица на курорта е от източната страна на ръкава, докато западния бряг е скалист и каменист. Неа Потидея разполага със сравнително дълга и широка плажна ивица, като на плажа е разположен и местният център за гмуркания. Главната забележителност в градчето, която задължително си струва посещението е голямата катедрална църква „Св. Георги“. В близост до канала могат да се видят и останки от някогашния древен град.
Местоположение на Неа Потидея
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах