Информация за Никити

Никити е малко курортно градче, разположено на средния ръкав на п-ов Халкидики – Ситония. Намира се в северната част на Ситония, на западното крайбрежие на ръкава. Населението на курорта е около 2800 души.

Градчето е възникнало още през XIV в., като по това време местните жители се прочуват, като едни от най-големите производители на мед в Европа. Тази индустрия е водеща и до ден днешен в Никити. Стария град се намира навътре в сушата, докато модерната част на курорта е разположена в близост до плажа и бреговата ивица. Градчето разполага и със свое пристанище, на което пускат котва както рибарски лодки, така и туристически яхти.

В най-високата част на хълма, на който е разположен Старият град, се намира църквата от 1867 г. „Св. Никита“, а в близост до нея е и по-малката, но по-стара църква „Успение Богородично“ – построена през XVI в. Докато катерите хълма към църквите може да се насладите и на запазените каменни къщи в типичния за района възрожденски стил. От хълма, където са църквите има и чудесна панорамна гледка, особено красива по залез слънце. Градът разполага и с интересен Фолклорен музей, разположен в Стария град, почти на върха на хълма, където са църквите.

Модерната част на града е типичната за всеки морски курорт – множество хотели, заведения и тясна и дълга плажна ивица със ситен бял пясък. Всеки петък в селището се провежда фермерски пазар, на който може да си купите от прочутия мед, който произвеждат местните жители още от XIV в.
Местоположение на Никити
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах