Информация за Олимпия

Днешното малко градче носещо името Древна Олимпия е с население около 13 хиляди души. Намира се в западната част на полуостров Пелопонес, като в близост тече река Алфей.

В древността Олимпия е била светилище от първостепенно значение за цяла Елада. Именно там се е намирал храмът на Зевс с 12 метровата статуя на гръцкия бог, изработена от слонова кост и позлатен бронз – едно от 7-те чудеса на древния свят. Олимпия е било и мястото, където в миналото са се провеждали прочутите Олимпийски игри (носещи името на града), чиято традиция е възстановена през XIX в. и днес са едно от най-големите спортни състезания на планетата.

В археологическия комплекс до днешното градче Древна Олимпия може да видите руините на древния храм на Зевс – най-големият в цяла Гърция и да се пренесете в атмосферата на древните олимпийски игри, разхождайки се сред останките от някогашното олимпийско градче. Може да разгледате и стадиона, на който са се провеждали древните състезания. Капацитетът на стадиона е бил около 45 хиляди зрители, като в древно време това са били само мъже – достъпът до олимписйките игри бил строго забранен за жените. Изключение правели единствено жриците на богинята Деметра, които наблюдавали игрите от специално изграден олтар. Близо до изхода на стадиона пък се намира храмът на богинята Хера, където и в днешно време, както е било и в древността, се запалва олимпийският огън и поема своя път към определеното място за Олимпиядата.
Местоположение на Олимпия
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах