Информация за о-в Парос

Остров Парос е трети по големина от групата на Цикладските острови, които са разположени на юг от гръцката столица Атина, в Егейско море. Островът е особено популярен сред любителите на сърфа, тъй като в тази част на Егейско море има силни ветрове през лятото и съответно подходящи условия за сърф. Населението на острова е около 13 хиляди души.

Парос е бил населен още от древността, като първите заселници на острова са дошли още през второто хилядолетие преди Христа. През Античността островът става известен по територията на цялата Римска империя с първокачествения мрамор, който се е изнасял от Парос. От XIII до XVI в. островът е под контрола на венецианците, а после е превзет от Османската империя.

Главния град и столица на острова също се нарича Парос, там е главното пристанище, което свърза острова с останалия свят, а също така и повечето културни забележителности. В столицата може да видите Археологическият музей на острова, където се съхранява част от Пароската стела – каменен надпис, даващ важна хронологическа информация за историята на древна Елада. Друга забележителност, която си струва внимание в града е църквата Екатонтпиляни (църквата на стоте врати). Уникалната сграда на църквата от VI в. всъщност има 99 врати, а легендата гласи, че когато бъде открита 100-та врата, Константинопол ще бъде върнат на Гърция. В близост до столицата на острова може да посетите Венецианската крепост Кастро, изградена през XIII в. На няколко километра южно от град Парос пък се намират останките от древното светилище на Аполон.

Любимо място на сърфистите е югозападното крайбрежие, където ветровете са най-силни, а ако желаете да избягате от ветровете на Парос, така привлекателни за сърфистите, може да направите това на двата плажа в заливите северно от столицата Парос – Криос и Ливадия. Повечето плажове на острова са пясъчни и плитки на големи разстояния.
Местоположение на о-в Парос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах