Информация за о-в Патмос

Патмос е малък остров част от групата на Додеканезите – 12 гръцки острова, разположени в югоизточната част на Егейско море, в близост до турския бряг. Малкият остров има предимно хълмист релеф и множество заливи разнообразни плажове – някои са по-каменисти, а други изцяло пясъчни. Столицата на острова носи също името Патмос, но тя е разположена във вътрешността му, а главното пристанище е град Скала. Населението на острова е около 3 хиляди души, разположени предимно в 4 селища – Патмос, Кампос, Скала и Грикос.

Главна забележителност на острова за християнските поклонници е пещерата, където се смята, че в края на I в. Йоан Богослов е написал две от важните части на Новия завет – Евангелие от Йоан и Откровението (Апокалипсис). През XI в. на мястото където се намира пещерата е изграден и манастир по заповед на византийския император Алексий Комнин, в чест на „Св. Йоан Богослов“. Манастирът е действащ и до ден днешен и може да бъде посетен, както и самата пещера – Пещерата на Апокалипсиса. Намира се на хълм разположен между столицата Патмос и пристанището Скала и прилича на малка крепост.

За най-добър плаж на острова се смята един от най-южно разположените – Псили Амос. Плажът е пясъчен, но също така и малко по-див. До него може да се стигне или с лодка или след пешеходна разходка от края на пътя до плажа – около 30-40 мин. На място обаче има изградена таверна, която предлага хапване и напитки. Други по-известни и по-лесно достъпни, съответно и по-добре организирани плажове на север са Кампос и Агрио Ливади, на които има възможност за практикуване и на водни спортове.
Местоположение на о-в Патмос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах